تنوع زیستی اقیانوس ها در معرض خطر است
پایگاه خبری فولاد ایران- اقیانوس آرام در سواحل آمریکای مرکزی و جنوبی میزبان غنیترین تنوع زیستی روی زمین است، بهشتی برای زندگی دریایی که موجوداتی از نهنگها، کوسهها، دلفینها و لاکپشتهای دریایی گرفته تا مرجانها، دسته های متراکم ماهیهای دریایی و فیتوپلانکتون های کوچک را در خود جا داده است.
به گزارش فولاد ایران، حیات دریایی در اینجا به قدری فراوان است که در سال 2004، دولتهای کلمبیا، کاستاریکا، اکوادور و پاناما اعلامیهای را امضا کردند تا کریدور دریایی اقیانوس آرام استوایی شرقی، که به نام CMAR نیز شناخته میشود، برای اتصال مناطق حفاظتشده دریایی و حفاظت از آنها امضا شود. CMAR دستاورد کوچکی نیست در زمانی که آینده اقیانوس ما به طور فزاینده ای در معرض تهدید است و در میان ترکیبی چشمگیر از تغییرات آب و هوایی، آلودگی و ماهیگیری غیرقانونی باقی مانده است.
به گفته سازمان ملل، اقیانوس 70 درصد از کره زمین را پوشانده است، اما 90 درصد از جمعیت ماهی های بزرگ آن رو به کاهش است و 50 درصد از صخره های مرجانی آن در حال نابودی است.
با این حال، CMAR نشان دهنده گامی مهم در جهت درست برای حفاظت از دریاهای جهانی است. این پادمان ها برای دستیابی به هدف جهانی حفاظت از حداقل 30 درصد اقیانوس تا سال 2030 – معروف به هدف 30 در 30 – که 196 کشور عضو کنوانسیون تنوع زیستی در دسامبر 2022 با آن موافقت کردند، بسیار مهم است.
کار CMAR در حفاظت از تنوع زیستی اقیانوس ها نه تنها یک پیروزی برای حفاظت از دریا است، بلکه یک فراخوان روشن برای نقش نوآوری دیجیتال در ارائه حکمرانی پایدار اقیانوس است. زیرا تعهد دادن پادمان ها به تنوع زیستی اقیانوس ها یک چیز است و تضمین آنها با نظارت و اجرای قوانین در سراسر پهنه های وسیع اقیانوس ها چیز دیگری است.
خوشبختانه CMAR ابزارهای مناسبی را در جعبه ابزار حفاظتی خود دارد تا هر دو را انجام دهد. از سال 2022، این ابتکار بین دولتی با Global Fishing Watch، یک سازمان غیرانتفاعی بین المللی که برای نقشه برداری از تمام فعالیت های انسانی در دریا کار می کند، همکاری می کند تا توانایی خود را در مدیریت و نظارت موثر MPA های خود از طریق فناوری و داده های پیشرفته تقویت کند.
با استفاده از تصاویر ماهوارهای، یادگیری ماشینی و تخصص انسانی برای جمعآوری و تفسیر دادهها، ابزار مدیر دریایی سازمان دیدهبان ماهیگیری جهانی به CMAR کمک میکند تا دید کاملتری از فعالیتهای ماهیگیری تجاری، حملونقل دریایی و گردشگری و همچنین ارائه بینشی در مورد دادههای حیاتی محیطی و اقیانوسشناسی به دست آورد. این داده ها شامل 30 لایه متمایز اطلاعات در مورد فعالیت های انسانی، بیولوژیکی و اقیانوس شناسی، از جمله حرکت کشتی ها، دمای سطح دریا، عمق سنجی، غلظت اکسیژن و سطوح شوری است که همه برای تلاش های CMAR در نظارت بر سلامت و بهداشت و امنیت منابع گرانبهای اقیانوسی آن حیاتی هستند.
در واقع، پورتال فناوری ابزار ارزشمندی برای حمایت از تلاشهای حفاظتی CMAR است. این برنامه که در سال 2022 توسط سازمان دیده بان ماهیگیری جهانی و حامی اقیانوس، دونا برتارلی راه اندازی شد، از طراحی، مدیریت و نظارت موثر بر مناطق حفاظت شده پشتیبانی می کند و همچنین نشان می دهد که چگونه داده های کلیدی در طول زمان، به ویژه پس از اجرای اقدامات مدیریتی جدید، تغییر می کند.
جامعه جهانی امروز در مقطع حساسی با تنوع زیستی دریایی و حفاظت از اقیانوس ها قرار دارد. در حالی که سران دولت ها در کالی، کلمبیا برای کنفرانس تنوع زیستی سازمان ملل متحد در سال 2024 ملاقات می کنند، آینده رفاه زیست محیطی سیاره ما بار دیگر در کانون توجه قرار گرفته است.
اینکه چگونه به جلو حرکت می کنیم، پیامدهای بسیار زیادی برای آینده محیط زیست دریایی و میلیاردها نفری دارد که برای غذا، معیشت، اجتماع و موارد دیگر به آن متکی هستند.
ابتکاراتی مانند CMAR راه را برای استفاده از این فناوریهای دیجیتال هموار میکند. اکنون زمان آن رسیده است که دیگران نیز از آن پیروی کنند.
منبع: مجمع جهانی اقتصاد