چرا واردات کالاهای چین در بحبوحه مشکلات اقتصادی افزایش می یابد؟
پایگاه خبری فولاد ایران- در سال جاری تاکنون، چین حجم رو به رشدی از بسیاری از کالاهای کلیدی، به استثنای نفت خام را وارد کرده است.
به گزارش فولاد ایران، خرید ال ان جی، زغال سنگ، مس و سنگ آهن چین، علیرغم تداوم بحران املاک و اقتصاد متزلزل، در نیمه اول سال نسبت به سال قبل افزایش یافت. اگر اقتصاد چین ضعیفتر از آن چیزی است که تصور میشود، پس چرا چین بیشتر از کالاهایی را وارد میکند که معمولاً به عنوان معیاری برای سلامت اقتصاد در نظر گرفته میشوند؟
کلاید راسل، ستون نویس رویترز، می گوید که پاسخ ممکن است در تمایل چینی ها برای ذخیره کالاها با قیمت های ارزان تر باشد.
در نیمه اول سال 2024، به نظر می رسد واردات نفت خام، گاز طبیعی چین از جمله LNG، زغال سنگ، سنگ آهن و مس با روند قیمت این کالاها در بازارهای بین المللی رابطه معکوس داشته باشد.
واردات نفت خام چین در شش ماه اول سال با 2.9 درصد کاهش به حدود 11.05 میلیون بشکه در روز رسید و قیمت نفت خام بین ژانویه تا اوایل آوریل افزایش یافت و پس از یک دوره ضعیف تر در ماه مه و اوایل ژوئن، از پایین ترین سطح ژوئن زیر 80 دلار در هر بشکه به حدود 85 دلار در هر بشکه در هفته جاری بازگشت.
درست است که تقاضای نفت خام در چین در بحبوحه مصرف سوخت ضعیف و حاشیه های پالایشی متزلزل به نظر می رسد، که باعث شده بسیاری از پالایشگاه های مستقل چینی نرخ های فرآوری نفت خام را کاهش دهند.
اما کاهش نرخ واردات تا کنون در سال جاری نیز ممکن است ناشی از تثبیت و افزایش تدریجی قیمت نفت بوده باشد. بر کسی پوشیده نیست که چین ترجیح می دهد نفت خام خود را تا حد امکان ارزان بخرد – یکی از دلایلی که اکنون یکی از مشتریان اصلی نفت خام روسیه است که در غرب تحریم شده است.
برخلاف نفت خام، واردات LNG، زغال سنگ، مس و سنگ آهن چین همگی در نیمه اول سال با روندهای ماهانه در رابطه معکوس با قیمت ها افزایش یافت.
واردات گاز طبیعی چین، از جمله از طریق خط لوله و محموله های LNG، در نیمه اول سال 2024 نسبت به مدت مشابه سال گذشته 14.3 درصد افزایش یافته است. داده های رسمی چین نشان داد که علیرغم حجم واردات بیشتر، صورتحساب واردات چین در نیمه اول با 0.8 درصد کاهش به 31.7 میلیارد دلار رسید، زیرا قیمت LNG در اوایل سال جاری کمتر از سطح سال گذشته بود.
چین واردات گاز طبیعی خود را در دوره ژانویه تا آوریل افزایش داد زیرا به دنبال ذخیره سوخت برای نیروگاه ها قبل از تابستان بود در میان قیمت های بین المللی که در چهار ماه اول سال 2024 نصف سطح سال گذشته بود. واردات گاز طبیعی چین بین ژانویه و آوریل نسبت به سال قبل 21 درصد افزایش یافته است.
واردات زغال سنگ نیز در نیمه اول نسبت به سال قبل 12.5 درصد افزایش یافت. قیمتهای بینالمللی نسبتاً پایین نیز در افزایش حجم واردات نقش داشتند، اگرچه کاهش تولید زغالسنگ داخلی در اوایل سال جاری و نیاز به جلوگیری از کمبود برق در اوج تابستان احتمالاً به افزایش سطوح واردات زغالسنگ کمک زیادی کرده است.
رویترز خاطرنشان می کند، روند نیمه اول واردات سنگ آهن احتمالاً بارزترین نشانه استفاده چین از قیمت های پایین برای افزایش ذخایر بود در حالی که تقاضای فوری ظاهری ضعیف است.
واردات سنگ آهن چین که برای تولید فولاد استفاده می شود، بین ژانویه تا ژوئن 6.8 درصد نسبت به سال قبل رشد داشته است.
با این حال، تقاضای فولاد در نیمه اول سال 2024 در بحبوحه بحران املاک ضعیف بود، که شاهد سقوط قیمت مسکن چین در ماه ژوئن با سریع ترین نرخ از سال 2015 و تشدید کاهش نسبت به ماه مه بود.
چین در سال جاری ذخایر سنگ آهن را افزایش داده است و از افت قیمت استفاده کرده است که از بالاترین رقم ژانویه 143 دلار در هر تن به زیر 100 دلار در هر تن در آوریل رسید و در حدود 105-110 دلار در هر تن ثابت ماند.
همزمان، صادرات مس، گازوئیل و آلومینا چین در ماه ژوئن نسبت به ماه مشابه سال 2023 افزایش یافت و صادرات مس به بالاترین حد خود رسید زیرا تقاضای داخلی ضعیف بر مصرف کالاهای چینی تأثیر گذاشت.
منبع: Oilprice