جلوه ورزشی عربستان سعودی
پایگاه خبری فولاد ایران- اقدام جسورانه عربستان سعودی برای تبدیل شدن به یک بازیکن در زمینه ورزش بینالمللی، در سطح جهانی توجه بیسابقهای را به این پادشاهی جلب کرده است و شاهزاده محمد بن سلمان به عنوان یک مؤلفه کلیدی در تحول اجتماعی و اقتصادی آن از طریق پروژه گستردهتر Vision 2030 ظاهر شده است.
به گزارش فولاد ایران، این امر در کشورهایی مانند ایالات متحده موفق بوده است، جایی که نگرانیهای دیرینه در مورد وضعیت حقوق بشر این کشور به طور قابل توجهی کمرنگ شده است زیرا ریاض با جذب طرفداران، استعدادها و رویدادهای خارجی، ثمرات قدرت نرم فشارهای چند میلیارد دلاری خود را به ارمغان میآورد.
سایمون چادویک، استاد دانشکده بازرگانی SKEMA، گفت: «برخی افراد ممکن است این را شستشوی ورزشی بنامند، اما با این وجود، من فکر میکنم اگر شما در ارائه موفقیت آمیز رویدادهای ورزشی که بقیه جهان آن را مهم می دانند، مشارکت می کنید، آنگاه به جایگاه بسیار قوی صعود می کنید.»
تعریف «شستشوی ورزشی» ارائه شده «استفاده از ورزش یا یک رویداد ورزشی برای ارتقای تصویر عمومی مثبت برای یک حامی یا میزبان (معمولاً یک سازمان دولتی یا تجاری)، و به عنوان وسیلهای برای منحرف کردن توجه از سایر فعالیتهای غیر اخلاقی یا غیرقانونی است که بحثبرانگیز تلقی میشوند.»
این اصطلاح سالهاست که در رسانه ها ظاهر شده است. علاوه بر عربستان سعودی، برخی دیگر از کشورهایی که در دهه گذشته با این برچسب شناخته شده اند عبارتند از آذربایجان، چین، اسرائیل، کره شمالی و ترکمنستان، و همچنین پادشاهان ثروتمند شبه جزیره عربستان، بحرین، قطر و امارات متحده عربی که به طور فزاینده ای این برچسب به آنها زده شده، در سال هاي اخیر روی میراث ورزشی خود سرمایه گذاری کرده اند.
دههها قبل، در سالهای منتهی به جنگ جهانی دوم، آدولف هیتلر رهبر آلمان نازی بر بازیهای المپیک تابستانی 1936 در برلین نظارت داشت. گردهمایی بینالمللی در آن زمان به طور گسترده جشن گرفته شد و بسیاری از تصاویر و آداب و رسوم را که اکنون با بازیهای المپیک مدرن مرتبط است، تعریف کرد.
با این حال، در مورد عربستان سعودی، این پادشاهی در حال حاضر یک کشور به شدت جهانی شده با روابط عمیقتر هم در شرق و هم با غرب است. اتهامات تبعیض جنسیتی، سوء استفاده از کار و سایر موارد نقض حقوق بشر، مانند قتل جمال خاشقجی، روزنامه نگار سعودی در سال 2018 در کنسولگری ریاض در استانبول، به سختی مانع از سرمایه گذاری آمریکا و اروپا در این پادشاهی شده است.
ورزش تنها یکی از اصول چشم انداز 2030 است، طرحی بلندپروازانه برای تغییر شکل پادشاهی از طریق اصلاحات اجتماعی و تنوع بخشیدن به اقتصاد. فهد ناظر، سخنگوی سفارت عربستان در آمریکا به نیوزویک گفت: «تا جایی که به پادشاهی عربستان سعودی مربوط می شود، سرمایه گذاری و ترویج بخش ورزش یک برد است و این به پادشاهی کمک می کند تا به چندین مورد از اهداف چشم انداز 2030 خود دست یابد. این شامل تنوع بخشیدن به اقتصاد، ایجاد شغل و بهبود کیفیت زندگی برای سعودی ها و مهاجران است.”
ناظر استدلال می کند که مانند بقیه برنامه های Vision 2030، تلاش عربستان برای تثبیت خود به عنوان یک مقصد ورزشی جهانی در درجه اول بر خود پادشاهی متمرکز است.
او گفت: «این تصور که اصلاحات دگرگونکنندهای که در حال حاضر در پادشاهی در جریان است، صرفاً تلاشی برای بهبود تصویر پادشاهی در سطح جهانی است، بهطور گستردهای دور از ذهن است. هر اقدام یا ابتکاری که در عربستان سعودی اجرا میشود یکی از دو هدف اصلی را دارد: یا پیشبرد منافع ملی پادشاهی به طور کلی یا بهبود زندگی مردم عربستان یا هر دو.»
عربستان سعودی اکنون در مسیر میزبانی فینال های انجمن تنیس زنان امسال، جام ملت های آسیا 2027، بازی های آسیایی زمستانی 2029 و جام جهانی فوتبال 2034 قرار دارد و پس از قطر، دومین کشور خاورمیانه است که این میزبانی را انجام می دهد. همه اینها موقعیت پادشاهی را به عنوان یک رهبر جهانی در ورزش تقویت می کند و آن را به تحقق چشم انداز همه جانبه 2030 نزدیک می کند.
منبع: نیوزویک