چرا بازارهای نفت و گاز از اختلال عرضه در تنگه هرمز می ترسند؟
پایگاه خبری فولاد ایران- تشدید درگیری در خاورمیانه، مهم ترین شریان نفتی جهان را دوباره در کانون توجه جهانی قرار داده است.
به گزارش فولاد ایران، تنگه هرمز به طور گسترده به عنوان یک نقطه اصلی ترانزیت نفت شناخته شده است. این آبراه که بین ایران و عمان قرار دارد، یک کانال باریک اما از نظر استراتژیک مهم است که تولیدکنندگان نفت خام در خاورمیانه را با بازارهای کلیدی در سراسر جهان پیوند میدهد.
بر اساس گزارش اداره اطلاعات انرژی ایالات متحدهEIA در سال 2022، جریان نفت در تنگه هرمز به طور متوسط 21 میلیون بشکه در روز بود و این معادل حدود 21 درصد از تجارت جهانی نفت خام است.
ناتوانی نفت در عبور از یک نقطه حیاتی، حتی به طور موقت، می تواند قیمت جهانی انرژی و هزینه های حمل و نقل را افزایش دهد و تأخیر قابل توجهی در عرضه ایجاد کند.
برای بسیاری از تحلیلگران انرژی، رویدادی که در آن یک محاصره یا اختلال قابل توجه در جریان از طریق تنگه هرمز وجود داشته باشد، بدترین سناریو تلقی می شود – سناریویی که می تواند قیمت نفت را به مراتب بالاتر از 100 دلار در هر بشکه افزایش دهد.
آلن گلدر، تحلیلگر انرژی در وود مکنزی، روز دوشنبه گفت: «بدترین حالت میتواند این باشد که اسرائیل به ایران حمله کند و ایران اقداماتی را برای کاهش سرعت یا تلاش بالقوه برای مسدود کردن تنگه هرمز انجام دهد».
«این امر تأثیر بسیار چشمگیری خواهد داشت زیرا 20 درصد از صادرات جهانی نفت خام از کشورهایی مانند عربستان سعودی، کویت و عراق – و تا حدودی امارات – که دارندگان ظرفیت مازاد جهانی هستند از آنجا انجام می شود.»
وعده اسرائیل برای پاسخ به ایران پس از حمله موشکی بالستیک هفته گذشته، این گمانه زنی را برانگیخت که این کشور به زودی می تواند به زیرساخت های انرژی تهران حمله کند.
ایران که متعهد شده است در صورت هرگونه اقدام بیشتر اسرائیل پاسخ قاطعانه خود را بدهد، بازیگر اصلی در بازار جهانی نفت است.
سائول کاونیک، تحلیلگر ارشد تحقیقاتی MST Financial، گفت که اختلالات عرضه در امتداد تنگه هرمز می تواند قیمت نفت را به میزان قابل توجهی افزایش دهد.
شاخص بینالمللی نفت خام برنت آخرین بار با 2.1 درصد کاهش 79.19 دلار در هر بشکه معامله شد، در حالی که معاملات آتی وست تگزاس اینترمدیت آمریکا با 2.2 درصد کاهش به 75.42 دلار رسید.
بیارن شیلدروپ، تحلیلگر ارشد کالا در بانک سوئد SEB، گفت: «قانون کلی در بازارهای کالا این است که اگر عرضه به شدت محدود شود، قیمت اغلب بین پنج تا 10 برابر سطح عادی خود افزایش می یابد.»
وارن پترسون، رئیس استراتژی کالا در بانک هلندی ING، گفت که هرگونه اختلال در ترانزیت در امتداد تنگه هرمز پیامدهای جانبی برای بازارهای جهانی انرژی خواهد داشت.
پترسون در یادداشتی تحقیقاتی که در 4 اکتبر منتشر شد، گفت: «نگرانی اصلی این است که این اختلالات به تنگه هرمز سرازیر شود و بر جریان نفت خلیج فارس تأثیر بگذارد».
وی افزود: «اختلال قابل توجه در این جریان ها کافی است تا قیمت نفت را به رکوردهای جدید برساند و از رکورد نزدیک به 150 دلار در هر بشکه عبور کند.»
پترسون از ING گفت که هرگونه اختلال در عرضه در رابطه با تنگه هرمز تنها در بازار نفت نخواهد بود.
او ادامه داد: «این همچنین میتواند به طور بالقوه منجر به اختلال در جریان گاز طبیعی مایع از قطر شود که بیش از 20 درصد تجارت جهانی LNG را تشکیل میدهد.»
او گفت: «این یک شوک برای بازارهای جهانی گاز خواهد بود، به ویژه در حالی که ما به سمت زمستان نیمکره شمالی حرکت می کنیم، جایی که شاهد تقاضای گاز قوی تر برای اهداف گرمایشی هستیم.»
منبع: CNBC