نقش جنگ در جاه طلبی های خلیج فارس
پایگاه خبری فولاد ایران– قرار بود خاورمیانه جدید اینطور باشد: پایگاهی ساکتتر و خنثیتر که در آن اعراب و یهودیان، ایرانیان شیعه و عربهای سنی، آمریکاییها، چینیها و حتی روسها همگی بتوانند به دنبال سود مشترک باشند. در شش ماه گذشته، این چشم انداز، که به شدت توسط رهبران عربستان سعودی و امارات متحده عربی حمایت شد و توسط مدیران ارشد اجرایی در سراسر جهان پذیرفته شد، مورد شک و تردید قرار گرفت. ابتدا با جنگ اسرائیل با شبه نظامیان حماس در غزه و سپس، با اولین تبادل آتش مستقیم بین دولت یهود و ایران.
خوشبختانه، حمله ایران و اسرائیل به یک درگیری بزرگتر تبدیل نشده است. با این حال، همراه با جنگ بسیار خونینتر در غزه و پیامدهای آن در مکانهایی مانند مصر، اردن و لبنان، این درگیری موشکی منطقه را در وضعیتی نامشخص قرار میدهد و جاهطلبیهای تجاریاش را در وضعیت نامشخصی می گذارد.
به گزارش فولاد ایران، شش ماه پس از حمله تروریستی حماس در اسرائیل در 7 اکتبر، فوری ترین پیامدها برای تجارت جهانی در امتداد آبراههای منطقه رخ داد. شورشیان حوثی در یمن ظاهراً در همبستگی با غزه، موشکهایی را به کشتیهای در حال تردد در دریای سرخ شلیک کردند. مرسک، دومین شرکت بزرگ کشتیرانی کانتینری جهان، تماسهای بندری در عربستان سعودی و عمان را به حالت تعلیق درآورده و کشتیها در اطراف آفریقا تغییر مسیر دادند. به طور کلی، کشتی ها 65 درصد در اردن و 40 درصد در عربستان سعودی توقف کمتری نسبت به اکتبر گذشته داشتند. در عوض، حجم حمل و نقل در تنگه باب المندب و کانال سوئز، در دو انتهای دریای سرخ و در سراسر تنگه هرمز که خلیج فارس و دریای عرب را به هم متصل می کند، تا 75 درصد کاهش یافته است.
بسیاری از تانکرهای نفتی در حال دور شدن از آب های مناطق پرتنش هستند. خطوط کروز سفرها را لغو یا تغییر مسیر داده اند. گردشگران از سواحل مصر و اردن دور می مانند که 10 تا 15 درصد تولید ناخالص داخلی به آنها وابسته است. امیدها برای جذب 160 میلیون گردشگر در سال به این منطقه تا سال 2030، در حال کاهش است.
کسب و کارهای چند ملیتی نیز اثرات غیر مستقیم جنگ را احساس میکنند. در اسرائیل، جایی که بیش از 400 شرکت چندملیتی دارای دفتر هستند، مدیران اجرایی نگران فراخوانی کارکنان هستند. کارکنان فناوری طرفدار فلسطین در آمریکا، گوگل را تحت فشار قرار می دهند تا پروژه رایانش ابری 1.2 میلیارد دلاری در اسرائیل را کنار بگذارد.
در همین حال، برندهای آمریکایی مانند کوکاکولا و استارباکس در کشورهای مسلمان با تحریم روبرو هستند، جایی که مصرف کنندگان از حمایت مستمر آمریکا از اسرائیل عصبانی هستند.
سرمایهگذاری مستقیم خارجی سالانه در پنج اقتصاد عربی – مصر، عمان، قطر، عربستان سعودی و امارات متحده عربی که بین سالهای 2017 و 2022 تقریباً دو برابر شده است، نشانههایی از نرم شدن را نشان میدهد. بازده اوراق قرضه عربستان و امارات از اکتبر افزایش یافته است، و همچنین قیمت بیمه آن اوراق در برابر نکول افزایش یافته است که نشان می دهد سرمایه گذاران عصبانی هستند..
به طور کلی، حال و هوای موجود در محافل تجاری یکی از نگرانیها است. حتی اگر درگیری از کنترل خارج نشود، شعلهور شدن آتش میتواند حاکمان منطقه را وادار کند تا منابع را از توسعه اقتصادی دور کنند و به سمت امنیت و ثبات قدم بردارند.
منبع: اکونومیست