تولید طلا با استفاده از ضایعات غذایی
پایگاه خبری فولاد ایران– بسیاری از دستگاههای الکترونیکی مانند تلفنهای هوشمند، رایانهها و تلویزیونها حاوی مقادیر کمی طلا در قطعاتی مانند اتصالات، برد مدارها و مدارهای مجتمع هستند، اما معمولا زبالههای الکترونیکی محسوب میشوند.
وقتی عمر این وسایل به سر میآید، آنها را دور میاندازیم و طلای متصل به این وسایل الکترونیکی نیز به همراه آنها دور ریخته میشود. اگرچه روشهایی برای بازیافت این طلای باارزش وجود دارد، اما انرژی بر هستند و اغلب به مواد شیمیایی بسیار سمی نیاز دارند.
به گزارش فولاد ایران، اکنون گروهی از محققان ETH زوریخ راه حلی بسیار کارآمد، مقرون به صرفه و پایدار برای استخراج این طلا پیدا کرده اند: استفاده از محصول جانبی فرآیند پنیرسازی برای استخراج طلا از زبالههای الکترونیکی.
«پروتئین وی»، مایعی است که در فرایند تولید پنیر از شیر، باقی میماند و حاوی پروتئین ها، لاکتوز، ویتامینها و مواد معدنی است.
این محققان از پروتئین آب پنیر (وی) برای ساختن اسفنجی استفاده کردند تا طلا را از مادربردهای قدیمی حل شده در اسید استخراج کنند. این اسفنج به دلیل ساختار خاص پروتئین ها، یونهای طلا را بهتر به خود جذب میکند.
پژوهشگران پس از جذب طلا، آن را به قطعات کوچک تبدیل کرده و ذوب میکنند تا قطعه بزرگ تری به دست آید. با کمال تعجب، آنها از ۲۰ مادربرد، قطعهای به وزن ۴۵۰ میلی گرم و ۹۱ درصد طلای خالص به دست آوردند.
این مبتکران میگویند نکته قابل توجه، استفاده از یک محصول جانبی صنایع غذایی برای به دست آوردن طلا از زبالههای الکترونیکی است و نمیتوان راه حلی پایدارتر از این پیدا کرد.
رویکرد آنها به بازیافت ضایعات الکترونیکی و مواد غذایی کمک میکند و از این مواد زائد در راستای اصول اقتصاد دایرهای ارزش میآفریند.
بازیافت زبالههای الکترونیکی نه تنها به دلایل زیست محیطی بلکه برای بازیابی مواد با ارزش نیز اهمیت فزایندهای پیدا کرده است. این یک وضعیت برد-برد است که در آن ضایعات کاهش یافته و منابع ارزشمند نیز به طور پایدار بازیافت میشوند.
بازیافت کنندگان میتوانند از طریق فرآیندهایی مانند خرد کردن مکانیکی، شستشوی شیمیایی و ذوب، طلا و سایر فلزات گرانبها را از زبالههای الکترونیکی برای استفاده مجدد استخراج و تصفیه کنند و نیاز به استخراج منابع جدید را کاهش دهند و اثرات زیست محیطی را به حداقل برسانند.
منبع: thecooldown